Ucha (zupa rybna)

Składniki:

  • Jesiotr (kawałek z kośćmi) ? 200 g
  • Dorsz (filet) ? 200 g
  • Łosoś (filet) ? 200 g
  • Sandacz (kawałek z kośćmi) ? 200 g
  • Ziemniaki świeże ? 2 szt.
  • Marchew świeża ? 1 szt.
  • Kasza jaglana ? 20 g
  • Cebula ? 2 szt.
  • Liść laurowy ? 4 szt.
  • Mieszanka przypraw dla ryby ? 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty ? 10 szt.
  • Woda ? 1 l
  • Sól ? 2 łyżki
  • Cytryna świeża ? 1 szt.
  • Pietruszka świeża ? 1 pęczek

Opis przyrządzenia:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę umyć, obrać, jedną drobno pokroić, drugiej użyć w całości. Przebrać i przemyć kaszę. Rybę umyć i obrać z łusek. Grubo pokroić.
  2. Wlać wodę do garnka od multicookera, włożyć kaszę, ziemniaki, marchew, cebulę, liść laurowy, przyprawy i sól, następnie wybrać tryb GOTOWANIE NA PARZE, czas gotowania 10 minut i nacisnąć przycisk START. Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego dodać kawałki ryby z kośćmi i kontynuować gotowanie w ciągu 10 minut. Po kolejnym sygnale dźwiękowym dodać kawałki filetów rybnych i kontynuować gotowanie przez kolejne 10 minut w trybie GOTOWANIE NA PARZE.
  3. Zostawić zupę na 10-15 minut w trybie PODGRZEWANIE aby nabrała smaku. Następnie usunąć z zupy cebulę gotowaną w całości, wyjąć rybę i oddzieliwszy mięso od kości, włożyć z powrotem. Wlać wódkę i wymieszać gotową zupę.
  4. Gotowe danie rozlać do talerzy, dodać kawałek cytryny i posypać drobno ciętą zieleniną.
  5. zupa rybna

CIEKAWOSTKA

Zupa rybna (ucha) ? tradycyjne danie rosyjskie o płynnej konsystencji, rodzaj zupy. Ucha jest jednym z najstarszych dań kuchni rosyjskiej, ale w chwili gdy się pojawiło nie było potrawą równie unikatową co w dzisiejszych czasach. W XI-XII wieku nazywano tak każdą zupę, co więcej, niektóre jej rodzaje przypominały raczej coś zbliżonego do dzisiejszego kompotu. Już od XV wieku ucha coraz częściej przygotowywana jest z ryby, a na przełomie XVII i XVIII wieków nazwa ta zaczęła kojarzyć się wyłącznie z daniem rybnym.

AKCESORIA

Deska do krojenia, nóż do warzyw, czerpak, głębokie talerze, nóż dla ryby, łyżka od multicookera, łyżki.