Sałatka ?Stołeczna?

Składniki:

  • Wołowina ? 600 g
  • Marchew świeża ? 300 g
  • Ziemniaki świeże ? 300 g (3 szt.)
  • Cebula świeża ? 150 g (2 szt.)
  • Jaja kurze ? 8 szt.
  • Groszek konserwowy ? 300 g
  • Pieprz czarny mielony ? 1 g (1/4 łyżeczki)
  • Sól ? 10 g (2 łyżeczki)
  • Zielenina ? 20 g
  • Ogórki marynowane ? 250 g (5 szt.)
  • Majonez 67% ? 300 g

Opis przyrządzenia:

  1. Wołowinę umyć i osuszyć. Włożyć do garnka multicookera i zalać wodą, aby przykryć mięso. Dodać całą cebulę, liść laurowy i sól. Wybrać tryb GOTOWANIE NA PARZE, po zagotowaniu przełączyć na tryb KASZA MLECZNA. Wyjąć gotową wołowinę z bulionu, schłodzić i drobno pokroić.
  2. Ziemniaki, marchew i jajka umyć i osuszyć. Włożyć marchew i ziemniaki do garnka multicookera, zalać wodą aby przykryć warzywa, dodać sól, wybrać tryb GOTOWANIE NA PARZE, czas przygotowania 20 minut. Po sygnale dźwiękowym wstawić kontener do gotowania na parze do garnka, włożyć jajka, wybrać tryb GOTOWANIE NA PARZE, czas gotowania 10 minut i nacisnąć przycisk START. Po sygnale dźwiękowym należy sprawdzić, czy warzywa są gotowe. Jeśli wciąż są twarde należy kontynuować gotowanie. Gotowe warzywa schłodzić, obrać i drobno pokroić.
  3. Marynowane ogórki i cebulę drobno pokroić. Do rozdrobnionych składników dodać groszek konserwowy, sól, majonez oraz wymieszać.
  4. Przed podawaniem wyłożyć do głębokiej salaterki. Podawać jako zimną przekąskę.

salatka

AKCESORIA

Garnek do gotowania na parze, deska do krojenia, nóż do warzyw, łyżka od Multicookera, otwieracz do konserw, salaterka.

CIEKAWOSTKA

Sałatka ?Stołeczna? to jeden z prostszych wariantów sałatki ?Olivier?, doskonale znany w całym Związku Radzieckim, ponieważ wszystkie składniki są dostępne w zimie. Do przygotowania sałatki zamiast wołowiny często wykorzystuje się mięso drobiu, co czyni ją tańszą i prostszą w przygotowaniu.