PENNE ZE SZPINAKIEM, MASCARPONE I KURCZAKIEM

Jak zwykle w czeluściach mojej lodówki znajduje się szpinak – czy to świeży, czy mrożony. Nie dość, że go uwielbiam, to na dodatek jest idealny na szybki obiad. Po spaghetti z kurczakiem w sosie szpinakowym, makaronem z sosem szpinakowym na jogurcie, smażonym camembercie na szpinaku i kurczaku w cieście francuskim ze szpinakiem przyszedł mi do głowy pomysł na kolejne połączenie. Z uwielbianym przeze mnie w deserach mascarpone – wyszło pysznie, nawet małżonek zajadał ze smakiem…

Składniki dla 2 osób:

makaron penne wedle uznania
pojedyncza pierś z kurczaka
200 g liści świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
mała cebula biała
 150 g mascarpone
ok. 3-4 łyżki wody
łyżka oliwy
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
chilli
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę, czosnek rozgnieść i posiekać drobniutko, a cebulkę w niewielką kosteczkę. Szpinak umyć i osuszyć. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć krótko czosnek, a następnie cebulkę. Dodać kurczaka i smażyć tylko do ścięcia się mięsa (nie na twardo, nie chcemy przecież żeby wysechł).
Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć ok. 2-3 minuty na większym ogniu. Następnie dodać mascarpone, wlać wodę i doprawić gałką muszkatołową, solą morską, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą chilli do smaku. Dusić na małym ogniu do połączenia się składników.
Ugotowany al dente makaron odcedzić i przerzucić na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i podawać natychmiast…