KARMELIZOWANE GRUSZKI Z MASCARPONE

Wraz z nadejściem jesieni w mojej kuchni zmieniają się smaki. Stawiam na bardziej rozgrzewające i sycące potrawy, a wraz z nimi zaczynają królować takie sezonowe dobroci jak gruszki czy orzechy włoskie. Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych deserów – karmelizowane w miodzie gruszki na pierzynce z mascarpone i bitej śmietany…

Dziś może nie w najpiękniejszej postaci wyszukanych pucharków – ale wiecie jak to jest, gdy za plecami stoi małżonek/partner/dziecko z łyżeczką w dłoni, wciąż dopytując się czy już ? 🙂 Najprostszy w swej postaci i banalny w wykonaniu deser, który z pewnością podbije Wasze kubki smakowe. Gratka dla „słodziaków”…

Składniki dla 2 osób:
2 nieduże dojrzłe gruszki
2 łyżki dobrej jakości miodu
 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania)
100 ml śmietanki 30 %
garść płatków migdałów
3 kostki gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru (opcjonalnie), następnie na najmniejszych obrotach miksera łączymy z serkiem mascarpone. Migdały prażymy na suchej patelni. Czekoladę z 1/2 łyżeczki miodu rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do woreczka do dekorowania (można też polać za pomocą zwykłej łyżeczki).
Na dużej patelni rozpuszczamy dwie łyżki miodu. Gruszkę starannie i cieniutko obieramy, przekrawany na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do gorącego miodu i karmelizujemy aż do lekkiego zbrązowienia z każdej strony. U mnie jest to po ok. 3 minuty na stronę przy ustawieniu płyty na 6-7 (przy max możliwej 9).
Do pucharka (na talerz) przekładamy masę z śmietanki i mascarpone. Wykładamy gorące gruszki ustawiając je wedle uznania. Dekorujemy za pomocą rozpuszczonej czekolady i prażonych migdałów. Podajemy natychmiast (ciepłe gruszki zaczynają roztapiać pozostałe składniki).
Deser można podawać również na zimno, należy zdjąć gruszki z patelni i dokładnie wystudzić, wtedy dopiero można przystąpić do „składania” deseru w całość – osobiście uwielbiam wersję na ciepło…