Makaron z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

Idąc za ciosem jeszcze jeden pyszny przepis, będący wynikiem chwili i chęci zjedzenia innego makaronu niż arrabiata! Ostatnio to właśnie arabiata najczęściej u nas gości! Makaron wyszedł pyszny, muszę zapisać przepis na stronie, żeby go jeszcze kiedyś powtórzyć :) Przepis powstał w zasadzie z resztek z lodówki. Miałam kawałek kurczaka zgrillowany, połowe opakowania szpinaku w zamrażalniku i tradycyjnie sery.

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (najlepsza pasta Toscana z Almy za 4.99, jest dużo lepsza niż inne makarony pełnoziarniste)
  • kurczak zgrillowany
  • szpinak mrożony (liście – duzo lepszy niz taki zupełnie przemielony!)
  • śmietana
  • jajo
  • gorgonzola
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • czosnek opcjonalnie

szpinak-gorgonzola

Przygotowanie makaronu z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą:

  1. Wrzucić szpinak na patelnię pod przykryciem, tak, aby się rozmroził. Posolić, popieprzyć.
  2. Wstawić wode na makaron i postępować jak zwykle przy gotowaniu, tak żeby sos i makaron zgraly się w czasie.
  3. jak szpiunak sie rozmrozi dorzucić kurczaka i podgrzewac dalej.
  4. Dodać trochę smietany, dodolić, dopieprzyć.
  5. Pokroić gorgonzolę i zetrzeć parmezan.
  6. Resztę śmietany rozmieszac z jajem.
  7. Gdy makaron sie ugotuje al dente odlac go i wrzucić  do garnka.
  8. Dorzucić sos, zalać śmietaną z jajem i dodać gorgonzolę.
  9. Wymieszać wszystko i zostawić na chwilkę pod przykryciem żeby ser się rozpuścił.
  10. Podawać posypane parmezanem.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *